El nostre impressionant 5de9f(c)!!!

Vídeo de la Candidatura dels Castells a Patrimoni immaterial de la humanitat

lunes, 26 de octubre de 2009

Santa Úrsula



Santa Úrsula, segurament la diada amb més rivalitat del món casteller, a part del concurs. Arribar a plaça un pèl tard és mortal... la plaça del Blat, plena. Dues colles de màxim nivell. Una diada increïble. I enguany s'ha signat la que pel moment és la millor actuació de la temporada, per part de la Vella. Aquest any amb la caiguda del 4de9 net intentat el dia anterior a Sirges per part dels castellers de Vilafranca i amb notícies de la Diada de Sant Narcís, on Minyons han començat l'assalt als gamma extra, capgrossos han recuperat el 3de9 amb folre i els Marrecs de Salt han fet el 2de7, 5de7, 3de7 per sota i pilar de 5 per sota... Començo doncs el repàs de la Diada...


La Vella de Valls, triomfa



Doncs sí, la Vella va triomfar a la plaça del blat, en una actuació molt millor que la de l'any passat. Van sortir de 2de9 amb folre i manilles, que movia, però que van aconseguir parar. Molt ràpid va anar aquest 2de9fm!! En segona ronda un 5de9 amb folre, que ja feiatemps que anunciaven i que, encara que sols carregat, el van celebrar moltíssim!! I no és per menys, és un castellàs increïble!! En tercera ronda, van seguir amb el programa especificat i van descarregar el 3de9 amb folre, un castell que acompanyat d'aquests altres que va fer, sembla petit, però no ho éspas, és un castellàs increïble. Van acabar amb pilar de 8 amb folre i manilles descarregat sobradament i és que són la colla que més n'ha fet enguany i la que primer el va fer, per Sant Fèlix. Van acabar d'acabar (jajajaja) amb 5 pilars de 5, un dels quals van fer caminar uns pocs metres fins l'ajuntament. La millor actuació de la temporada, pel moment.

La Joves no compleix amb els objectius


La Colla Joves de Valls no va poder complir amb els seus objectius. En primera ronda van intentar un 5de9 amb folre, que va estar a punt de carregar-se i que de ben segur ho haguessin fet si no hagués estat per indecisió de la canalla, però al baixar la canalla, el castell es va deformar i cansar més i va acabar fent llenya. Una llàstima, perquè no el tenien tant malament i el podrien haver carregat perfectament. Repetint el castell caigut van carregar el 3de9 amb folre, que va acabar caient, més per nervis que per altra cosa, una llàstima. En segona ronda van fer la catedral, que van executar perfectament, es nota que n'han fet moltes!! No va patir en cap moment. En tercera ronda, van intentar un 2de9 amb folre i manilles, que va caure a l'alçada de sisens, quan es va enfonsar el pilar que mirava a plaça. Diria que gran part de la culpa la té que van ser molt lents en montar folre i manilles. Van acabar per fer el 2de8 amb folre. I en ronda de pilars, dos pilars de 5, un dels quals van fer caminar uns metres fins a l'ajuntament. Mala actuació de la Joves en respecte el que havien preparat i el que van fer la temporada passada, però no deixen de seruna gran colla!! Ànims i sort per l'any vinent!!



Fotos: Albert Blay (per ordre de dalt a baix: pd8fm i 5d9fc de la Vella; i5d9f i 2d8f de la Joves).

7a Diada de l'Esperidió


L'assaig del dia anterior a la Diada de l'Esperidió ja es veia que es preparava més festa que no pas actuació... i potser això ens va passar factura el dia següent. Però com sempre, m'estic avançant...

Van obrir plaça els Castellers de Barcelona, amb un intent desmuntat de 2de7. Repetint, van tornar-lo a intentar, però l'enxaneta el va tornar a desmuntar. Ronda en blanc. En segona ronda van decidir-se pel 5de7, ben fet, sense problemes. En ronda següent van fer el 4de7 amb l'agulla, un castell que enguany ja han pujat un pis. Per acabar, no van provar cap pilar important.

La Jove actuàvem segons. Vam sortir de 5de8, una altra catedral perfecte, per a despedir-nos de la grandíssima temporada que hem fet. En segona ronda, reptes incomplerts. Vam intentar el que seria el primer 3de8 amb l'agulla de la història de la Colla. Desgraciadament, va caure quasi bé abans de carregar-lo. El primer castell que se'ns queda en intent de la temporada, en l'última diada... una llàstima. Però la gràcia dels castells és que de tant en tant en caigui algun. Repetint castell, vam fer un preciós 3de8. En tercera ronda, el 9de7, el segon d'enguany (el primer va ser per Sant Jordi). Curiós i bonic. Per acabar 5 pilars de 4.

Els últims en actuar eren els Xiquets de Reus. Van sortir de 5de7, ben fet, sense cap problema. En segona ronda van intentar el 4de8, però el van desmuntar. Els hi faltaven camises per a portar castells de 8 a Tarragona. Repetint, el 4de7 amb l'agulla. I en tercera un altre 4, però aquest de set pisos, sense problemes.

Després de la diada, hi havia festa a la plaça del Rei, organitzada per la Jove. I qui tocava?? Doncs el mateix Albert Grau, un dels castellers de tronc més important i més mític i ex-cap de colla, com no!! Però no tocava sol, tocava amb el seu grup (que fa 15 anys que no tocaven, però les promeses són les promeses i si hi ha tripleta... jajaja), els Mi-te'ls. Després també tocaven la orquestra Zàping, de Manresa. Cal dir que ens vam passar una bona estona jugant amb la Laís, la Eva, la Ilse, la Marina i la Judit (totes part de la nostra canalla!!), eh Lluís!! Semblavem més petits nosaltres que elles!!

I que no es deixi de dir, que dimarts és l'últim assaig general de la temporada, que per petita que sigui, encara queda una actuació, a la Boella. Així doncs, cap allí anem!!

Foto: (Intent de 3de8 amb l'agulla) Maria Neus Baena

viernes, 23 de octubre de 2009

Santa Teresa


Santa Teresa, al Vendrell, va ser potser una diada extranya per a la Colla Jove... Per una banda som conscients de que és una grandíssima actuació... però per una altra banda sabem que podríem haver donat més de nosaltres en aquesta plaça. Per una banda descarregar el 5de8 i el 2de8 amb folre, i carregar el 3de9 amb folre i el pilar de 6, és una actuació fantàstica. Per l'altra... Queda un regust amarg per no haver aconseguit descarregar el 3de9 amb folre ni el pilar de 6 i per no haver pogut provar el 3de8 amb l'agulla... Però anem per parts...
La diada no va resultar completament satisfactòria per a cap colla... Els Nens del Vendrell van intentar el 4de8, però no el van poder arribar a carregar i es va quedar en intent. Després de la caiguda van intentar un 2de7 que van descarregar amb molt treball, va arribar a recordar el 4de9 amb folre del Firagost d'enguany... Van seguir amb el 5de7 i el 4de7 amb l'agulla, tots descarregats. Igualaven així la seva millor actuació de la temporada.
Per la seva part, la Joves va sortir de 5de8, un castell al que li tenen molta confiança i que ja han aconseguit carregar-lo amb un pis més enguany (l'única colla, de moment). El 5 no va anar gaire bé... la rengla es va girar bastant, un tremoleig constant, sobretot a l'entrada del pom de dalt i a la sortida. En més d'un moment semblava que anés a caure. Però la Joves li té molta confiança a aquest castell i el van descarregar. En segona ronda, van carregar un 3de9 amb folre, que ja de bon principi movia bastant i que a la sortida de l'enxaneta va acabar petant. En la següent ronda van descarregar un 2de8 amb folre que se'ls va acabar girant bastant. En ronda de pilars no van intentar el seu pilar de 6. Sort per Santa Úrsula!! Seré allí!!
I per acabar, la Jove. La Jove vam començar amb el nostre magnífic 5de8, l'11è de l'any, que com sempre va quedar molt maco! En segona ronda vam carregar el 3de9 amb folre. El primer castell de 9 que fem al Vendrell i la primera colla no vallenca en fer-ne un. Llàstima que sols el poguessim carregar. La caiguda ens va fer canviar el nostre programa per a la diada i, en tercera ronda, vam acabar fent el 2de8 amb folre, el 5è de l'any. Però per acabar, en ronda de pilars, vam carregar el pilar de 6 que feia ja uns anys que no el feiem. També va ser una situació de no saber què pensar, almenys en el meu cas. Per una banda, content perquèhavia seguit tots els assajos de pilars i n'havia seguit el progrés. Es podria haver descarregat, però és el primer que tirem a plaça. I el primer que carreguem després de quatre anys o cinc, diria. Una diada extranya.

Però hem de pensar que, en els castells hi ha una cosa que es diu fer llenya i això ha de passar de tant en tant. I passa. A totes les colles, de les més grans a les més petites. A tots ens passa. I sols hem caigut cinc vegades enguany (si contem el pilar caminant), i tres han sigut amb un 3de9 amb folre!! Ens estàvem malacostumant. Psicològicament, en la meva opinió, ja va bé caure alguna vegada.

Foto: Maria Neus Baena Font (3d9f)

PD: Felicitar a la Jordina per haver fet de baix en el pilar de sis i a tot el tronc (Fibra, Sergi, Montse, Marta i Abril) i també desitjar als lesionats una recuperació bona i ràpida!!

sábado, 17 de octubre de 2009

Noves camises cap al Vendrell!!


Noves Camises

Doncs sí, ahir a l'assaig es van repartir camises... normalment es donen abans de l'esperidió, però enguany no ha estat així i les han donat abans de l'actuació de Santa Teresa, al Vendrell. I de totes aquestes amises, la majoria eren amics meus!! Comencem per ordre... el primer al que li van donar va ser l'Eric, després al Marc, a l'Andreu (pericoo!! que tornes a tenir camisa xD), al Gerard, a la Júlia Oriol, al Martu, a l'Arnau (o naranjito, pèl taronja, etc.; que ens va dedicar un crit a tot el local... ehem... xD), A la Judit Olivan (o gluglubita gran...), a la Maria (que va treure la llengua al estar a dalt...), a la Júlia Pinyana (que en tenia unes ganes... eh? I que es va sentir una cridòria quan ella va pujar que deia: "pija, pija, pija...")... En fi, encara hi ha més camises... però amics aquests!! Després d'això, fotos de grup i algunes amb el cap de colla...


Cap al Vendrell

Encara que pel que s'ha dit abans no ho sembli, també es va fer assaig ahir, i no qualsevol assaig, no. Un assaig impressionant, digne sols d'una gran colla com és la nostra. Els objectius del Vendrell eren clars i van acabar encara més clars al acabar l'assaig, i no sols pel discurs del Jordi Crespo, sino que per l'assaig en sí també... Es va descarregar el 3de7 amb l'agulla net (senceret), es va descarregar el pilar de 5 net (que el dijous es va descarregar dues vegades), es va descarregar el 5de7 net (també senceret), es va fer el 3de8 amb l'agulla fins a dosos, el 5de8 fins a dosos també, el 3de9 amb folre fins a sisens, el 2de8 amb folre fins a quints... i es va fer la prova (fins a quints) del 3de8 i el 4de8 simultanis, un embolic increïble!! En fi, un gran assaig de cara els dos últims grans compromisos de la temporada (el Vendrell i l'Esperidió), encara que evidentment, encarat molt més al Vendrell... Recordar a tots aquells que són de la colla que els busos s'agafen davant de l'Hotel Imperial Tarraco a les 11.30h i que s'ha de ser a plaça a les 12.30h. Pels que no siguin de la colla, dir que l'actuació començarà a les 13h. Res més a dir... esforç no ens n'ha faltat, però una miqueta més no aniria malament... jajaja Cap al Vendrell!! Tornarem a fer-ho, per onzena vegada i per sisena vegada, i ho farem per primera vegada a la nostra història i potser, amb una mica de sort, també ho farem per primera vegada en anys... Ànims!!

lunes, 12 de octubre de 2009

Alcanar


Una sortida per passar-s'ho bé. I tant que sí!! Vam sortir de Tarragona a les 11 passades amb el bus de la Colla (tres busos en total). Vam arribar a Alcanar al cap d'una hora i mitja aproximadament.
Al cap d'una estona, vam començar l'actuació. Sis castells més pilars. Vam començar amb el 3 de 7 i el 4 de 7 amb bastants debutants (que com no, no es van escapar de la bofetada del Fibra), felicitats a tots!! Vam continuar amb un 2 de 7, un 3 de8, un 5 de7 i un 3 de 7 amb l'agulla (diria que tots amb algun canvi al tronc, ja siguin debutants o no). Aquest tres últims practicant-los més de cara a tirar-los tots un pis més la setmana que ve a El Vendrell!! Vinga doncs, a treballar!!
En ronda de pilars també amb debutants i, després del vano de 5, el pilar del petit del poble d'Alcanar, el pilar de 4 de l'Itarte (foto)!!! Moltíssimes felicitats (bofetada del Fibra, amb escaleta incluida)!!
Després de l'actuació, a dinar que hi ha gana. Canvis de lloc de taules a causa del sol increïble. Mocadors al cap, molts!! Gorres, barrets... Per dinar paella! a veritat és que no sóc precisament un amant del menjar que prové del mar (ja sigui peix, crustacis, etc.)... Però vaig menjar arròs que és el que tocava (ja que si no venia una dona a donar-nos el menjar ella... eh Andrea?). Però no va ser un dinar qualsevol... teníem banda sonora en vivo i directo incluïda!! Sí senyors, una dona de la taula del costat (del cor d'Alcanar), ens va cantar un munt de cançons que havia fet ella, com "la melonera", etc. I a part d'això, vam dinar amb unes vistes al mar increïbles (no Martu?)...
Després de dinar, vam tenir temps de donar una volta per les tendes que hi havia, vam entrar a l'església, vam parlar fins i tot amb alguns de la canalla (Àfrica, Laís amb Nintendo incluïda, etc.) i bé, cap al bus!! Però va resultar que un dels busos es va espatllar, no arrancava. Total que alguns es van quedar a Alcanar una estoneta més... Però jo no m'hi vaig quedar... i cap a Tarragona que hi falta gent!!
Una d'aquelles sortides que es recorda, però no pels castells. Fantàstic!

Foto: M. Neus Baena Font

martes, 6 de octubre de 2009

Diada del Mercadal


Si no en teniem prou amb la descarregada del 3 de 9 amb folre i agulla per primera vegada a la història, ara tenim un nou castell, el 5 de 8 amb l'agulla. Un castell curiós de veure (des del meu punt de vista, un castell ben lleig). Però tornem al tema, la diada del Mercadal. La diada va ser bona per a totes les colles participants ja que cap va fer llenya en ni un sol castell (encara que es va produir un despenjament en un castell dels Xiquets de Reus). Totes les colles visitants van fer, com a mínim, un castell de nou pisos!! Resumint la jornada: Van obrir plaça els Xiquets de Reus, que van fer un bon "carro gros", que no es va haver de treballar massa. Van seguir amb un intent desmuntat de 3 de 8, que en la següent ronda van descarregar, el primer de la temporada. En tercera ronda, els locals, van descarregar (amb despenjament incluit de l'enxaneta) un 5 de 7. Van acabar amb un vano de 5. La millor actuació dels de Reus en 2 anys!! Seguien la Colla Joves de Valls. Van començar am un 5 de 8, molt parat. Després, en segona ronda, van descarregar (amb cert esforç i treball) el 3 de 9 amb folre. En tercera ronda, el 2 de 8 amb folre, que ja en porten uns quants i que segur que preparen amb un pis més per Santa Úrsula. Molta sort!! Van acabar amb dos pilars de 5. Després, l'altra colla de Valls, la Vella. Van començar amb el 3 de 9 amb folre, que com el de Tarragona, va estar ben paradet, acostumats als castells de la Vella. En segona ronda un 5 de 8, que volen portar de nou pisos per Santa Úrsula. I en última ronda el 4 de 9 amb folre descarregat, amb, aquest sí, el típic tremolor de la Vella. Van acabar amb un pilar de 7 amb folre. Els Minyons de Terrassa eren els quarts en actuar, van començar descarregant un tancadet 3 de 9 amb folre. En la següent ronda el 2 de 8 amb folre i en tercera ronda un 5 de 8 amb folre. Fins aquí, actuació idèntica a la Joves de Valls. La cosa és que els Minyons van descarregar un pilar de 6 en ronda de pilars. Bona actuació, gamma extra aviadet, no?? Els últims eren els Castellers de Vilafranca. Van sortir de 3 de 9 amb folre i en segona ronda l'altre castell bàsic de 9, el 4 de 9 amb folre. I en tercera ronda, el castell que es rumorejava que intentarien, es va dur a plaça i es va descarregar, sense patir en excés en cap moment. Pels qui se'ls feia extrany de veure un 3 amb agulla, aquí tenen el 5 amb agulla. Novetat ben curiosa. Van acabar l'actuació amb un pilar de 7 amb folre. Així doncs, una diada que ha deixat sis castells de 9 i un castell nou, així com 5 castells de gamma alta de 8 (sense comptar el 5d8a), dos bàsics de 8 i un de gamma alta de 7. Foto: Albert Blay (5d8a)

Diada de Festa Major (Jove)