El nostre impressionant 5de9f(c)!!!

Vídeo de la Candidatura dels Castells a Patrimoni immaterial de la humanitat

martes, 31 de agosto de 2010

Sant Fèlix amb massa llenya


Un altre any, les quatre colles punteres es reuneixen a Vilafranca del Penedès per oferir-nos una diada plena de grans castells, emoció, etc. Una diada sempre llarga. Tot com sempre, primer el seguici, el pilar de sis per sota, enguany descarregat, dels falconers, el pilar de cinc dels Xicots i va que comença la diada. Els pilars entren a plaça i comencem.


Els verds van ser els encarregats d'obrir la diada, suposadament d'amfitrions, amb el ja tradicional 4de9fa. El van clavar. En segona ronda van desmuntar un intent de 5de9f i, després, el van descarregar amb prou tranquil·litat. Així que, a tercera ronda, van voler intentar el 3de10fm. Amb aquest ja no van poder. El castell es va enfonsar quan estaven pujant els setens, amb el sisens col·locats. Ningú s'esperava que caigués tan aviat. Per això, després van anar a pel 2de9fm, que ja havien descarregat al Catllar feia poc més d'una setmana. Contràriament a aquest últim, aquest sols es va poder carregar. I, per acabar, un altre pilar de 8 descarregat, el segon de la temporada. Una actuació impressionant!!

Els segons en actuar eren la Vella de Valls. En primera ronda van desmuntar dues vegades el 3de9f, cosa que els va fer perdre ronda. Començava malament l'actuació de la Colla Vella. En segona ronda, es van arriscar amb el 2de9fm i al col·locar dosos, l'enxaneta no va voler pujar i es va fer enrere, així doncs, el descontrol va provocar una caiguda que va fer molt mal. Després d'això i seguint en segona ronda, van descarregar el 4de8a que sols va patir una mica quan el pilar es va quedar sol, perquè la resta va anar perfecte. En tercera ronda, doncs, van tirar el 4de9f que es va anar tancant i tancant pel pis de sisens dins que, després de la carregada, a la sortida de dosos, va petar per dalt. En ronda de pilars, van atrevir-se amb el pilar de set, que sols van poder carregar... Així doncs, una diada prou dolenta per la Vella. Seguiran treballant, però, amb la mirada posada al concurs de Tarragona.

La tercera colla a actuar era l'altra colla vallenca, la Joves. Arribava a St. Fèlix amb sols un castell de nou a la butxaca i es proposava una tripleta a St. Fèlix. Així doncs, van sortir de 5de8, clavat. Després van anar a pel 4de9f, que l'intent desmuntat de l'Arboç ja va deixar veure que enguany el tenien prou bé i, així doncs, aquí el van descarregar. L'any passat no l'havien ni carregat, cosa que va fer que el celebressin encara amb més ganes. En tercera ronda van anar a pel 3de9f, aquest, però, sols el van poder carregar. En acabar pilar de cinc i cap a casa amb el cap ben alt, i és que acabaven de firmar la millor actuació de la temporada, superant, a més a més, la seva eterna rival, la Vella.

Per tancar la diada, actuaven també els Minyons de Tarrassa. En primera ronda van atacar al 2de9fm, que ja havien descarregat per la seva festa major. Però també va quedar-se en carregat. En segona ronda, doncs, van descarregar un bon 4de9f. En tercera van anar a per l'altre objectiu gran de la seva actuació, el 5de9f. Es va quedar en intent, desgraciadament. Així doncs, van voler acabar amb el 3de9f, que van descarregar amb tranquil·litat. Per acabar, dos pilars de cinc i cap a casa.


Així doncs, una diada plena de caigudes, desgraciadament. Esperem que no afectin a les colles participants, doncs.


Foto: Albert Blay (4d9fa CdV)

5 comentarios:

  1. Una coseta només, els Verds van obrir plaça ja que així ho va determinar el sorteig, no perquè siguin amfitrions. De fet només actuen perquè són una de les millors colles i no perquè siguin locals.

    ResponderEliminar
  2. Gemma, ho sé tot el lio de les quatre millors colles etc, però un amic meu em va dir això, igual es va equivocar... no ho sé.
    Lluís: lapsus xD

    ResponderEliminar
  3. A l'època del Melilla, ell volia fer valer que eren locals per sortir primers i normlament se'ls concedia. Més tard, amb l'Esclassans, van tornar a participar al sorteig com sempre.

    De fet no poden fer valer la condició de locals, ja que els Xicots també són locals i no actuen pas, i durant molts anys tampoc van actuar els Verds.

    De fet el sorteig que es fa actualment consisteix en determinar un ordre en el què els caps de colla esculliran la seva posició preferida. Per exemple, les de Valls volen sortir terceres perquè així els dóna temps a què els arribi més gent que treballava al matí, i Vilafranca vol sortir primera per marcar el ritme i suposo també per acabar amb pilar, i no haver de fer 2 castells quasi seguits. Enguany la Joves va triar sortir tercera, després els Verds van poder triar primers, després la Vella es va quedar amb el segon torn i Minyons ja no va poder decidir, i van sortir quarts.

    ResponderEliminar
  4. Ok! Moltes gràcies per la informació en referència a la diada de Sant Fèlix, Gemma! :)

    ResponderEliminar

Diada de Festa Major (Jove)